pexels-magnus-mueller-2818118-4689x2637-min

2022 Yılında Beklenen Trendler

Yapay Zeka Destekli İnfulencer Pazarlaması

2022 yılında influencerların yapay zeka destekli yayın ve ölçüm sistemleri ile daha az maliyetle,daha kısa zamanda ve daha fazla sayıda kişiye ulaşması ve bu yolla pazarlamacılara yatırım geri dönüşleri konusunda daha efektif çözümler sunması bekleniyor. Yapay zekanın pazarlama için kullanımı da gün geçtikçe artarak bir müşterinin geçmişte satın aldığı ürünlere dayanarak gelecekte hangi ürünleri satın alacağını tahmin edebileceği bekleniyor ve gerçek zamanlı teklif de verebilecek. Şu an da araştırma yapılan ürünler bazında veri toplayan ve reklam algoritmalarını bu yönde ilerleten pazarlama sektörü yapay zekanın bu yükselişi sayesinde tahmine dayalı ön görülerini kesinlik kazandırarak ilerletebilecek hale geleceği bekleniyor.

Mikro Influencer

Instagram kullanım oranının artmasıyla hayatımıza giren “Influencer Marketing” pazarlama alanına yeni bir bakış açısı getirdi. Yapılan araştırmalara göre tüm dünyada 2020 yılında yapılan Influencer Marketing 9.7 milyar dolar değerinde. Her geçen gün artan Influencer Marketing yarışı bu alanı geliştirmeye ve daha da büyütmeye odaklı hale getiriyor.  Ancak Mega Influencer’dan Mikro Influencer’a bir geçiş yapılıyor.

Tüketicilerin çoğunlukla influencerların tavsiyelerine inandığını bu nedenle markalar, müşteri tabanlarını genişletmek ve kazançlı ortaklığın keyfini çıkarmak için binlerce takipçisi olan influencerları tercih etmeye devam edecek. Peki nedir bu mikro influencer?Mikro Influencer’lar takipçi sayıları daha az ancak etkileşim oranları çok yüksek olan kişilerdir. Mega Influencer hakkında ise hedef kitlesinin geniş olması nedeniyle insanların güvenlerini yitirmeye başladıkları konuşuluyor. Bu nedenle daha kişisel ve niş hedef kitlesine hitap eden yani Mikro Influencer’lara olan ilgi 2022’de daha fazla artacak.

Mobil Uyumluluk

Müşterilerin tek bir cihazdan değil sahip olduğu her türlü cihazdan web site veya uygulamalara erişim sağlaması pazarlamanın devamı için önem arz eder. Web site tasarımlarının mobil uyumlu halde optimize etmek ve mobil uyumlu içerikler oluşturmak gerekiyor. Arama Motoru Optimizasyonu uygulamalarında da responsive tasarımlar ve mobil açılış hızı çalışmalarının önemi her geçen gün önemini arttırmaktadır. Web site ve uygulamaların tüm cihazlara uyumlu hale getirerek müşterilere ulaşılabilen her alandan pazarlama faaliyetleri sağlanmış olacak.

Sosyal Medyada Alışveriş

Son dönemde hızla yükselen bir diğer pazarlama uygulaması da sosyal medya alışverişi, tüketiciler özellikle pandemi sonrasında genellikle Facebook, Instagram ve WhatsApp grupları gibi sosyal medya platformları üzerinden çevrimiçi alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Günümüzde birçok sosyal medya platformu, alışveriş deneyimini kolaylaştırmak için yeni özellikler de sunuyor. Örneğin, Instagram, müşterilerin üçüncü taraf sitenin zorluklarını yaşamaması için çeşitli bölgelerde Instagram Checkout’u ve Facebook, markalar ve müşteriler arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için Facebook Pay ve Facebook Mağazaları seçeneği başlattı.

Sesli Arama Optimizasyonu Ve Sohbet Raporları

Günümüz alışveriş trendlerinin başında gerçeklik algısı artırmak yatıyor. 5 duyu organına hitap edecek yenilikler için çalışmalar sürüyor. Bunlardan birisi de ses tabanlı alışveriş yani dijital asistanlar.

Sohbet robotu ve sesli arama özelliği hemen her web sitesinde sıklıkla karşımıza çıkıyor ancak bir süre sonra robotlar müşteri temsilcisine aktarıyor. Sohbet robotu ve dijital asistanın şu an ki işlevi iletişim kurulmak istenilen alanları ayırmak ve düzene sokmak. Ancak gelecekte anında ve hatasız iletişim avantajına sahip dijital asistanların tüm sorunlarımızı direkt olarak çözebilir hâle gelmesi öngörülmekte.

Kişiselleştirme

Tüm ürün ve hizmetlerde müşterilerin önceliği özel hissetmek ve kişisel hizmet almak olmakla beraber toplu mesaj ve mail gönderiminde otomatik mesaj veya şablon mail olduğunu anlayınca içerikler çoğunlukla incelenmiyor. Bu yüzden tüm ürün ve hizmetleri kişiselleştirerek müşterileri bireysel olarak kazanmak ve özel hissettirmek 2022 Diital Pazarlama Trendleri’nin vazgeçilmez ayağını oluşturuyor. Günümüzde Netflix’in kişiselleştirilmiş film önerisi, Spotify’ın kişiselleştirilmiş müzik listeleri bu trendin bir örneği. 2022’de bu özelliği uygulayan şirket sayısı artacak ve kıyasıya bir rekabet başlayacak.

Comments are closed.