asian-young-male-wearing-wearable-goggle-headset-virtual-online-meeting-digital-space-working-with-3d-augmented-dimension-homecyber-virtual-working-with-virtual-vr-goggle-pc-desktop-device-min

2022 Yılında Popüler Olan Teknolojiler

Pandemi süreci ile tüm dünyada esmeye başlayan dijital dönüşüm rüzgarları bugün yeni teknolojik gelişmelerde etkisini üzerimizde daha fazla hissettiriyor.  2022 yılında ön plana çıkan teknolojiler bugün en çok konuştuğumuz konular arasında yer alıyor. Tüm dünyada giderek önem kazanan teknoloji trendlerinin neler olduğunu daha yakından inceleyelim. 

Metaverse

Dünyada büyük yankı uyandıran Metaverse kavramı 2022’de belki de en çok konuşulan konuların başında geliyor. Zamanında bir bilimkurgu romanında geçen bu kavram, meta(öte) ve bildiğimiz universe (evren) kelimelerinden oluşuyor.  Bizlere sanal bir dünyanın kapılarını açan bu kavram, gerçekliğe bir süre ara verip kurgusal evrenlere yolculuk yapmak isteyen herkesin ilgi odağı haline geldi. Gündelik hayatımızdaki arkadaş buluşmalarından alışverişlerimize, çalışma hayatımızdan yaratma süreçlerimize kadar her etkinlik Metaverse’de gerçekleştirilebiliyor. Tüm bu süreçte işletmelerden ünlü markalara kadar büyük bir kitle de Metaverse’e yatırım yapmaya başladı. Ünlü markalar Metaverse mağazalarını açarak, işletmeler Metaverse’de toplantılar gerçekleştirerek bu yeni teknolojinin hayatımıza dahil olacağını bize şimdiden göstermiş durumdalar. Son olarak ilerleyen süreçlerde Metaverse’ün eğitim alanında soyut konularda öğrencilerin eğitim süreçlerine dahil edilmesi eğitimde dijital bir dönüşümün yaşanacağını bizlere işaret ediyor.

NFT

Değiştirilemez token olarak ifade edilen NFT, özünde bir kripto para birimi olmasına rağmen kripto para birimlerinden kendisini ayıran farklı bir uygulamaya sahip. Dijital dünyada mülkiyet kavramını ortaya çıkaran bu yeni teknoloji, her türlü verinin herkes tarafından paylaşıma açık olduğu dijital dünyada, dijital bir varlığın benzersiz ve değiştirilemez olduğunu onaylayan bir veri birimidir. Dijital ortamlarda eserlerin kopyalanmasının önüne geçen NFT’nin sanatçıların eserlerini sergileyip gelir elde edebilecekleri aracısız bir ortam sunması, özellikle dijital sanat alanında ön plana çıkmasını sağladı. Popüler markaların ve ünlü sanatçıların da yoğun ilgi gösterdiği NFT, son dönemlerde hayatımıza hızlı bir giriş yapan yeni bir teknoloji olsa da ilerleyen zamanlarda daha sık konuşacağımız teknolojiler arasında yer alıyor. 

Artırılmış Gerçeklik 

Artırılmış Gerçeklik teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, e-ticaretin yükselişi ile birlikte çevrimiçi alışverişlerde kullanıcıların farklı alışveriş deneyimleri yaşamalarını sağlıyor. Örneğin, mobilya alışverişlerinde kullanıcılar uygulamalar üzerinden satın alma işlemlerini gerçekleştirirken mobilyaların kendi evlerinde nasıl duracağını görüntüleyerek ürün hakkında sahip oldukları soru işaretlerini kolaylıkla giderebiliyorlar. Artırılmış gerçekliğin satın almadan önce ürünleri denemeyi mümkün kılan bu özelliği ve müşterilerle etkileşimli bir alışveriş deneyimi sağlamasının çevrimiçi alışverişlerde büyük ilgi göreceği ve tüm online alışverişlerimizde yer bulacağı kesin. 

Otonom Araçlar 

Teknoloji hızla gelişirken yapay zekâ ve derin öğrenme alanında yapılan çalışmaların artması otonom araçların ön plana çıkacağı bir geleceği bizlere gösteriyor. Çevresel algılama yeteneğine sahip ve kendi kendine çalışabilen otonom araçlar, otomotiv sektörünü yeniden şekillendirmeye başladı diyebiliriz. Otomotiv üreticilerinin otonom sürüş çalışmaları devam ederken otonom araçlar kargo taşımacılığında aktif olarak kullanılmaya da başlandı.  Otonom araçlar, şu an lüks segment araçlar arasında konumlansa da yakın gelecekte seyahat alışkanlıklarımızı değiştirmeleri mümkün. 

Gelişen teknolojilerle birlikte kurumsal hayatı kolaylaştıran yazılım ve teknoloji ürünleri de iş hayatında yerini aldı. İş hayatında konforu amaçlayan Dijital Gen yazılımlarınızı görüntülemek için tek yapmanız gereken sitemizi ziyaret etmek.

Comments are closed.